Laten we eerlijk zijn: de startupwereld is even sexy als grillig. Een baan bij een startup is aantrekkelijk om heel veel redenen, maar ook moordend qua intensiteit. Voorkom dat jij op straat komt te staan.

Groeipijnen doen zich steeds meer voor bij de oudere startups in de techwereld. Het Finse game- en entertainmentbedrijf Rovio, maker van Angry Birds, ontsloeg in de voorbije jaren bijna de helft van het personeel, na een stormachtige groei. In september nam Evernote – dat meer dan 1 miljard dollar waard is – afscheid van 13 procent van haar personeelsbestand.

Dus laat je niet alleen leiden door het vooruitzicht van een aandelenpakket, All Stars op de werkvloer en ‘een kans om heel goed te worden in tafeltennis’. Vier tips om te overleven bij startup.

1. Onderschrijf de missie

Niets is belangrijker dan het gezamenlijke doel van de startuppers. Zoek dus een bedrijf dat bij je past. Je zult jezelf moeten afvragen of je het met de oprichters eens bent dat hun dienst of product in een vraag voorziet. Niet puur in markttermen.

Of een startup financiële basis heeft, is natuurlijk en belangrijke graadmeter, maar het zal weinig invloed hebben op je persoonlijk gevoel-van-op-je-plek-zitten. Hoe relevant of nodig acht jij een automatische volgdrone voor extreme sporters? Of printpapier van olifantsgras? Wees overtuigd dat het probleem dat jouw startup wil oplossen ook voor jou bestaat.

2. Accepteer de werktijden en cultuur

Realiseer je vooraf dat er altijd meer werk is dat gedaan moet worden. Zeker in de beginfase, voordat er investeringen en voldoende personeel beschikbaar is, kun je zonder moeite twaalf uur in een dag stoppen. Omarm dat. De acceptatie van de tachtigurige werkweek - of meer - is het halve werk.

Wellicht was je in de baan bij een 'ouderwets' bedrijf gewend om één bepaalde werkzaamheid te verrichten, of verantwoordelijk te zijn voor een takenpakket. Bij startups is alles veel flexibeler. Je zal wellicht ingehuurd worden voor het één, maar drie weken - of dagen - na je start gevraagd worden of je het ander ook erbij kan pakken.

3. Maak afspraken met familie en vrienden

Zo'n tachtigurige werkweek is natuurlijk niet alleen voor jou wennen, maar ook voor je geliefden. Maak meteen duidelijk wat je familie of vrienden kunnen verwachten. En bijvoorbeeld op welk tijdstip je bereikbaar bent en hoe.

Niet iedereen zal je nieuwe werktijden begrijpen. Zoek een goede balans door te kijken wat je 's avonds thuis kan doen en of je op het werk een vast moment kan inplannen om contact te hebben met het thuisfront. Wat voor oplossing je ook zoekt, hoogstwaarschijnlijk is het technisch al haalbaar. En anders heb je meteen een idee voor je eigen onderneming.

4. Wees wendbaar, net als je startup

Startups kunnen sneller reageren op nieuwe marktontwikkelingen of volkomen onverwachte kansen dan grote, traditionele bedrijven. Voor je het weet gaan de doelen van vorige week uit het raam en moet het roer helemaal om. Dat is een risico voor elk team binnen het bedrijf. Want iedereen kan opeens onbelangrijk worden en op de schopstoel komen te zitten.

Anticipeer, leer nieuwe vaardigheden en neem initiatief. Te veel initiatief nemen is schier onmogelijk in de startupwereld.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl